IZVAJANJE | 2018 - 2019 |
---|---|
STATUS | Zaključeno |
VREDNOST OPERACIJE: 17.054,03 €
ZNESEK SOFINANCIRANJA PO ODLOČBI ZA SOFINANCIRANJE Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP): 13.228,37 €
NAČIN FINANCIRANJA: Operacija je sofinancirana s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje
AKRONIM: ŠMARNICA
TRAJANJE OPERACIJE: oktober 2018 – september 2019
STATUS OPERACIJE: v izvajanju
SODELUJOČI:
Prijavitelj: Vinogradniško društvo "Lisec" Dobrnič
Partnerji: Občina Trebnje, Društvo vinogradnikov Dolenjske Toplice, Vinogradniško sadjarsko turistično društvo Debeli hrib, Bosepo d.o.o.
CILJI OPERACIJE:
Ozaveščanje širše javnosti o pomenu pridelave in predelave šmarnice: Širšo javnost želimo ozavestiti o lastnostih šmarnice, zato bo v ta namen izvedena analiza soka, mošta in vina iz šmarnice. Rezultati analize bodo objavljeni tudi v knjigi. V primeru, da bodo rezultati analize pokazali, da šmarnica kot vino ni strupena za zdravje ljudi, bomo predlagali ustreznim inštitucijam, da se spremeni zakonodaja, v tej smeri, da bi se tudi kot vino šmarnica lahko tržilo. Z izvedbo delavnic pa bomo vzpodbujati tudi k naravni pridelavi grozdja.
Spodbujanje uporabe šmarnice in zelišč v kulinariki: Z izvedbo delavnic na območju LAS želimo razvijati različne možnosti uporabe šmarnice in zelišč v kulinariki in s tem spodbuditi razvoj novih produktov.
Zapisati vse o zgodovini, pomenu, pridelavi in predelavi šmarnice: Izdaja knjige o šmarnici. Namen publikacije je opisati šmarnico v preteklosti, izpostaviti zdravilne učinkovine, vzpostaviti predelavo brez agresivnih učinkovin ter možnosti uporabe v kulinariki. V tej knjigi bodo objavljeni tudi rezultati analize šmarnice, ki jih bo opravila Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo. Potreba je po ozaveščanju širše javnosti o lastnostih te rastline. Izdana bo knjiga z namenom, da se šmarnico predstavi tako lokalnemu prebivalstvu kot širši javnosti.
Spodbujanje lokalne samooskrbe in vzpostavljanje novih tržnih poti: Z razvojem novih produktov želimo vzpodbuditi pridelavo lokalnih izdelkov za trženje.
Na podlagi delavnic oziroma izobraževanj bodo lokalni prebivalci pridobili znanje o boljšem izkoriščanju naravnih danosti območja. S tem bomo vplivali na varovanje naravne in kulturne dediščine. Glede na to, da je v velikem porastu opuščanje vinogradov zasajenih s šmarnico ter glede na to, da je sajenje žlahtne trte v zelo majhnem porastu, bomo s to operacijo dali možnost vinogradnikom, da nadaljujejo z vzgojo trte in predelajo grozdje za druge koristne namene. Pomemben rezultat te operacije bo tudi, da se vinogradniško območje ne bo v tako hitrem trendu spreminjalo v počitniško oziroma stanovanjsko območje. S tem, ko vinogradniki niso več zainteresirani obdelovati vinograde, jih prodajo, kupci teh parcel pa se nimajo namena ukvarjati oziroma nadaljevati z vzgojo vinograda ter ga uničijo. Zemljišče pa spremenijo v počitniški del s pripadajočimi objekti ter vrtovi.
Na podlagi izobraževanj bodo lokalni prebivalci imeli možnost pridobiti znanje o možnostih samooskrbe.
Znani bodo rezultati na podlagi opravljenih analiz iz soka, mošta in vina, pridobljenih iz grozdja šmarnica, na osnovi katerih bo možno ovrednotiti šmarnico kot vino. Te analize bo opravila fakulteta, ki ima ustrezne reference.
Vse o zgodovini šmarnice, njenih koristnih, celo zdravilnih učinkovinah ter odstiranja tabujev glede škodljivosti in zakaj vinogradniki vztrajajo pri vzgoji le-te, pa bo napisano v knjigi. Prav tako bodo v tej knjigi prikazani vsi rezultati analiz o soku, moštu in vinu, predelanih iz grozdja, ki jih bo opravila ustrezna inštitucija.
Operacija bo prispevala k prepoznavnosti območja po tovrstnosti predelave – dodatni ponudbi obiskovalcem turizma v zidanicah – zelena turistična točka.
AKTIVNOSTI:
REZULTATI OPERACIJE:
POVEZAVE:
https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl
https://www.program-podezelja.si/sl/