ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

16.02.2024 RUŠENJE NADVOZA BENEČIJA IN REŠITVE ZA NAPREJ

V zadnjih tednih je lokalno dogajanje močno vznemirila novica, da bo Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) porušila nadvoz čez regionalno cesto v Benečiji. Občina Trebnje in Krajevna skupnost Štefan sta na DRSI naslovili zahtevo za odložitev rušenja nadvoza za čas, dokler tam ne bo urejeno novo križišče, ki bo omogočalo nadaljnjo prometno povezavo naselij Benečija in Štefan.

Na Direkciji so pojasnili, da je nadvoz po poročilu Gradbenega inštituta ZRMK v slabem stanju in predstavlja nevarnost za udeležence v prometu pod njim. Razlog, zakaj sočasno z rušitvijo ne bo zgrajeno križišče, pa je v tem, kot pojasnjujejo, da projektna dokumentacija tega ne predvideva, saj je bilo ravno to v času izdelave projekta pogojeno in usklajeno z Občino Trebnje.

Županjo občine Trebnje je povedala, da je bila sočasna vzpostavitev nivojskega križišča predvidena že v Študiji možnih ukrepov za umirjanje prometa na H1 po izgradnji AC Pluska–Ponikve–Hrastje iz leta 2006 in tudi kasneje v projektni nalogi DRSI. Leta 2018 pa je tedanji župan Alojzij Kastelic Direkciji izdal nove projektne pogoje, v katerih gradnja novega priključka na državno cesto zaradi ukinitve nadvoza Benečija ni bila več predvidena. Že leto prej je predlagal, naj se nadvoz odstrani brez križišča. Tako v nadaljnji fazi projektiranja v skladu s pogoji župana sočasna gradnja križišča ni bila več predvidena.

Kako naprej?

Občina krajanov ne bo pustila na cedilu. 5. februarja 2024 je na občini potekal sestanek s krajani Benečije in predstavniki sveta KS Štefan, ki se ga je udeležil tudi predstavnik DRSI in zbranim pojasnil razloge rušenja. Dogovorjeno je bilo, da Občina v soglasju z Direkcijo takoj naroči projektno nalogo za izvedbo križišča in nato projekt za izvedbo. Po pridobljeni projektni dokumentaciji se bosta Občina in Direkcija lotili izgradnje nivojskega križišča, ki bo ponovno povezal Benečijo s preostalim delom KS Štefan.

 

Ne spreglejte: 

Zaradi rušitve nadvoza Benečija, bo od petka, 16. 2. 2024 od 17.00 ure do nedelje, 18. 2. 2024 do 17.00 ure popolna zapora regionalne ceste R1-215/0220 Priključek Trebnje Z – Trebnje . Obvoz bo urejen. Prosimo za razumevanje in upoštevanje prometne signalizacije.

 

 

 

sekcija galerijaGalerija

  • Nadvoz Benečija
  • Poškodovan nadvoz v Benečiji