ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

08.02.2022 TREBANJSKA PODJETJA V ANGLIJI POSTAVILA KOZOLEC

V angleškem Oxfordu, nedaleč od Londona, je bil ob osamosvojitvi Slovenije postavljen eden od le dveh kozolcev v Angliji. Drugi kozolec je bil leta 1991 ob osamosvojitvi podarjen princu Charlesu. Prebivalci in predvsem tam živeči Slovenci, člani Britansko-slovenskega društva, so kozolec v Oxfordu vzeli za svojega, saj so ob njem vsako leto zgodaj poleti prirejali piknike, ki so, tako kot kozolec, postali močna nit povezovanja med ljudmi. Na njihovo veliko žalost pa je kozolec skozi čas propadel do te mere, da njegova obnova ni bila več mogoča. 

Predstavnica Britansko-slovenskega društva Evelina Ferrar je pred približno štirimi leti preko nekdanje direktorice Dežele kozolcev v Šentrupertu Branke Brcar stopila v kontakt z našim lokalnim podjetjem Bajc d.o.o., ki je bilo vključeno tudi v projekt postavitve Dežele kozolcev

Med tem kot so v Angliji v vmesnem času poskrbeli za izbiro in pripravo nove lokacije, pa so trebanjski mojstri Damjan Bajc, Frančišek Zarabec, Anton Bajc in ostali zaposleni zavihali rokave in stesali vse elemente za osem metrov dolg ter tri in pol metre visok kozolec. Idejne usmeritve glede izbire tipa kozolca – gre namreč za pomanjšano verzijo Lahovega kozolca iz Migolice pri Mirni, ki je na ogled tudi v Deželi kozolcev, načrt zanj pa je izdelal Damjan Bajc – in priporočila glede izdelave je v projektu podajal znani konservator Dušan Štepec, trenutni vodja novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Za ustrezno kritino je  poskrbelo drugo trebanjsko podjetje - EIKON d.o.o. oziroma Franci Urbič.

Ekipa podjetja Bajc d.o.o. je kozolec oziroma vse potrebne elemente za njegovo sestavo zapakirala in naložila na tovornjak, prevoz in carinski postopek pa je izvedlo podjetje Trimo d.o.o.

Ekipa montažerjev, ki so jo sestavljali Damjan Bajc, Franci Urbič, Gregor Pungartnik in Luka Bajc, so v Anglijo odpotovali z avionom in tam v čudovitem parku Gillotts Filed v pičlih dveh dneh (31. 1. in 1. 2. 2022) sestavili kozolec, za katerega so bili vsi leseni elementi do potankosti izdelani doma, v Trebnjem. Kozolec v Angliji sedaj krasi tudi okrasni petelin, ki ga je doniral Franci Urbič. 

Trebanjska ekipa je s svojo strokovnostjo, ročno spretnostjo in učinkovitostjo navdušila tamkajšnje prebivalce, v prihodnjih mesecih si bo kozolec ogledala tudi županja Henleya na Temzi, na ogled pa bodo povabili tudi predstavnike in župana pobratene Občine Bled.


Ekipa, ki je v dveh dneh postavila kozolec v Henleyu (z leve prosti desni): Gregor Pungartnik, Luka Bajc, Damjan Bajc in Franci Urbič


Občina Trebnje se vsem sodelujočim iskreno zahvaljuje za vrhunsko zastopanje naše občine v tujini. Domača podjetja, ki so za uspešno izvedbo projekta stopila skupaj, so zopet dokazala, da je v slogi moč.

 

Mateja Zupančič
Oddelek za splošne zadeve
Občinska uprava Občine Trebnje

 

Avtor fotografij: Luka Bajc

 

 

 

 

sekcija galerijaGalerija

 • Trebanjska ekipa pred končanim kozolcem s trebanjsko zastavo
 • Trebanjska ekipa prispe v park
 • Montažerji sestavljajo kozolec
 • Postavljen, a nepokrit kozolec
 • Detajl kozolca
 • Nepokrit kozolec pred zahajajočim soncem
 • Pokrivanje kozolca v teku
 • Ekipa pred nepokritim kozolcem
 • Dokončan nepokrit kozolec
 • Pokrivanje kozolca v teku
 • Donirani okrasni petelin na kozolcu
 • Končani kozolec iz strani
 • Končani kozolec z obvestilno tablo
 • Končani kozolec s slovensko zastavo
 • Obvestilna tabla o kozolcu kot slovenskem simbolu v angleškem jeziku