ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

16.11.2021 PRVA OBLETNICA LANSIRANJA GLOBALNE STRATEGIJE ZA POPOLNO ODPRAVO RAKA MATERNIČNEGA VRATU - 17. NOVEMBER 2021

Svetovna zdravstvena organizacija ali WHO (World Health Organization) je 17. novembra 2020 lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu, s katero se je svet prvič v zgodovini zavezal k odpravi raka. Šlo je za edinstven dogodek, ki so ga države po vsem svetu obeležile z istočasno osvetlitvijo vsaj ene kulturne znamenitosti v državi s turkizno barvo, ki je simbolična barva raka materničnega vratu. Zavezi se je že lani pridružila tudi Slovenija, letos pa se ji ob prvi obletnici pridružuje tudi Občina Trebnje. Z modro-zeleno barvo smo tako 16. in 17. novembra 2021 osvetlili upravno stavbo Občine Trebnje, namen pa je izraz podpore enotnosti držav pri tej zgodovinski in globalni zavezi za popolno odpravo raka materničnega vratu.

Rak materničnega vratu je v Evropski uniji drugi najpogostejši rak pri mladih ženskah (15 – 44 let), takoj za rakom dojk. Da bi dosegli popolno odpravo raka materničnega vratu, je WHO pozvala vse države sveta, da v naslednjem desetletju dosežejo cilj 90 % precepljenosti proti HPV (humani papilloma virus), 70 % pregledanosti žensk v presejalnem programu, ki ga v programu ZORA v Sloveniji že dosegamo in cilj, da je 90 % žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu ustrezno zdravljenih, kar v Sloveniji tudi dosegamo. Prav zaradi teh izjemnih rezultatov bi lahko Slovenija postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspel ta podvig.

V Sloveniji raka materničnega vratu od leta 2003 učinkovito preprečujemo v okviru organiziranega državnega presejalnega progama ZORA, nosilec je Onkološki inštitut Ljubljana. Cilj programa je, da s pregledom zdravih žensk na tri leta pravočasno odkrijejo in zdravijo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu, ter s tem preprečijo nastanek raka ali ga odkrijejo v zgodnjem stadiju, ko je izjemno dobro ozdravljiv. 3-letna pregledanost žensk v starostni skupini 20–64 let je bila v zadnjem obdobju v Sloveniji 69,6 %, v občini Trebnje pa 70,9 %.

Zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb v okviru progama ZORA v zadnjih letih z rakom materničnega vratu zboli le okrog 110 žensk in umre okrog 40-50 na leto. To je izjemen uspeh, saj je bila zgodovinsko gledano Slovenija ena od evropskih držav z največjim bremenom tega raka, v začetku 60. let smo imeli breme raka materničnega vratu, ki je primerljivo bremenu v Afriki danes.

17. novembra 2021 na Onkološkem inštitutu poteka tudi tradicionalni, letos že 11. izobraževalni dan programa ZORA z mednarodno udeležbo. Virtualna konferenca je namenjena strokovni javnosti, predvsem zdravnikom in medicinskemu osebju, letos pa bo sodelovalo 19 predavateljev, ki bodo program ZORA in problematiko raka materničnega vratu osvetlili iz različnih zornih kotov, predstavili primere iz prakse, izmenjali izkušnje in pripomogli k nacionalnim in globalnim premikom na področju uresničevanja zaveze k popolni odpravi raka materničnega vratu.

 

Občinska uprava Občine Trebnje
Oddelek za splošne zadeve

 

Povzeto po https://zora.onko-i.si/

 

Dodano 19. 11. 2021:

 

sekcija galerijaGalerija

  • Upravna stavba Občine Trebnje osvetljena z modro-zeleno barvo
  • Logotip programa ZORA - Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu