ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

29.09.2021 ETM V OBČINI TREBNJE SE POSLAVLJA, VEČJA AKTIVNA MOBILNOST IN UPORABA MOBILNOSTI Z NIZKO ALI NIČNO EMISIJO OSTAJAJO

Potreba po gibanju na prostem je zaradi posledic pandemije močno narasla, odločitev za aktivne oblike mobilnosti pa prinaša izjemne koristi za okolje, družbo in posameznike. Občina Trebnje se je tudi letos pridružila Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki je tradicionalno potekal med 16. in 22. septembrom, letos pod sloganom »Živi zdravo. Potuj trajnostno.« Letošnja tema je na eni strani posvečena težavam, s katerimi sta se Evropa – in svet – soočila zaradi pandemije COVID-19 in na drugi strani priložnostim za spremembo, ki izhajajo iz te zdravstvene krize. V občini Trebnje smo se projektu pridružili že sedmo leto zapored, poučnih in zabavnih aktivnosti za spodbujanje trajnostne pa tudi tokrat ni manjkalo.

Pridružili smo se aktivnosti PARK(irni) dan, le da je pri nas ta dan trajal cel teden. Parkirišče pred občinsko stavbo v centru mesta smo spremenili v prijeten park, ki je bil letos obogaten z novimi cvetličniki in igrami za obiskovalce. Največ obiska je bila zagotovo deležna XL igra Štiri v vrsto, ki je obiskovalcem na zabaven način prikazala možno alternativno rabo parkirnih prostorov v mestu. Ob parku je svoje mesto zasedlo podjetje PAN JAN d.o.o., ki je obiskovalcem podajalo informacije o obeh razstavljenih električnih vozilih KIA E-Niro in ŠKODA Eniaq, z njihovo pomočjo pa smo izvedli tudi nagradni kviz »Spodbujamo trajnostno mobilnost«.

Center za krepitev zdravja Trebnje in Knjižnica Pavla Golie Trebnje sta 16. in 21. septembra za najmlajše v začasnem parku pripravila poligon »Nasveti za zdravo življenje« in pravljične urice »Živim zdravo. Potujem trajnostno.« Skozi aktivnosti se je najmlajše ozaveščalo tako o pomenu zdravja in fizične aktivnosti kot tudi o varnosti v prometu na njim prilagojen način.  17. in 20. septembra nam je nekoliko ponagajalo vreme, zato so najmlajši svojo vlogo kot pešci v prometu v sklopu delavnic »Po parku tekam, skačem in se plazim, po pločniku pa mirno hodim in na promet pazim« vadili kar v športni dvorani Top Gym.

Pozabili pa nismo niti na naše osnovnošolce. Zavod Varna pot je v tednu mobilnosti za učence OŠ Trebnje, PŠ Dolenja Nemška vas, PŠ Šentlovrenc, PŠ Dobrnič in OŠ Veliki Gaber izvedel večje število izobraževalnih delavnic skozi katere so učenci spoznavali cestno prometne predpise, ki jim bodo kot pešcem in kolesarjem omogočili varno udeležbo v prometu, s čimer bo poskrbljeno za varno trajnostno mobilnost.

Društvo vinogradnikov »Lisec« Dobrnič je v tednu mobilnosti poskrbelo za tradicionalno družinsko kolesarjenje po vinogradniški gorici Lisec.

ETM v občini Trebnje je svoj vrh dosegel v sredo, 22. septembra. 22. september je razglašen za evropski dan brez avtomobila, zato smo na ta dan tradicionalno zaprli center mesta in za obiskovalce pripravili stojnice s predstavitvami in delavnice na temo trajnostne mobilnosti.

Na Dnevu brez avtomobila smo PARK izpred občinske stavbe razširili na celotno površino Golievega trga, ki so jo s svojimi dejavnostmi in predstavitvami zapolnili Top Gym, Knjižnica Pavla Golie Trebnje, Center za krepitev zdravja, novost v letošnjem letu pa sta bili tudi delavnici v izvedbi TIC Trebnje - TIC-ove igrarije in animirana Ustvarjalna delavnica risanja s kredami. Pridružili so se nam še Policijska postaja Trebnje, Prostovoljno gasilsko društvo Trebnje, Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele Krajine in Posavja, člani Prostoferja ter Moto Klub Kamerad. LAS STIK je na ta dan izvajal predstavitev projekta Kolesarska veriga na podeželju, pridružilo pa se nam je tudi podjetje MM IBIS d.o.o, ki je predstavilo električna kolesa, ki bodo za izposojo kmalu na voljo tudi na štirih postajah v Trebnjem. Udeleženci dogodka so električna kolesa z veseljem preskušali na varnih površinah zaprtega dela ceste.

Pobliže smo spoznali tudi izvedeni ukrep umirjanja prometa v centru Trebnjega, katerega namen je omogočiti udejanjanje trajnostne mobilnosti z izboljšanjem varnosti pešcev v prometu, saj lahko sedaj ljudje v centru varneje premagujejo razdalje s hojo.  

Vsem navedenim udeležencem se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje pri pripravi in izvedbi letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Za pomoč pri izvedbi se zahvaljujemo tudi Branetu Prazniku in  Komunali Trebnje d.o.o.. Nenazadnje pa gre zahvala tudi vsem vzgojiteljem, učiteljem, otrokom, učencem in ostalim obiskovalcem, ki ste center mesta oživili s svojo prisotnostjo in energijo ter pokazali in dokazali, da imajo lahko prometne površine tudi drugačen, prijetnejši namen!

Občinska uprava Občine Trebnje
Oddelek za splošne zadeve

 

Aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v občini Trebnje so se izvajale v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in financirane s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe, posredniški organ pa je Ministrstvo za infrastrukturo.

 

sekcija galerijaGalerija