E-zahtevek Imenik zaposlenih Seznam pooblaščenih oseb Predpisi Katalog informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
Natisni Nazaj na seznam

20.05.2020 20. MAJ - SVETOVNI DAN ČEBEL

Danes tretjič zapovrstjo obeležujemo SVETOVNI DAN ČEBEL. Države članice Združenih narodov so 20. decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in tako 20. maj razglasile za svetovni dan čebel. Podpornica pobude svetovnega dneva čebel je tudi Občina Trebnje.

Na spletnem mestu WWW.WORLDBEEDAY.ORG, ki je namenjeno predstavitvi pobude in njene uresničitve, ozaveščanju o pomenu čebel in čebelarstva, seznanjanju javnosti o pomembnejših čebelarskih dogodkih doma in po svetu ter praznovanju svetovnega dne čebel, poročajo, da je letošnja tretja mednarodna obeležitev zaradi epidemije Covid-19 potekala virtualno. Čeprav so bili letos dogodki le virtualni, pa njihov namen ostaja enak, in sicer ozaveščati ljudi o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za naš obstoj. Moramo se namreč zavedati, da z razglasitvijo svetovnega dne za čebele in ostale opraševalce še nismo naredili veliko in da nas glavno delo za njihovo ohranitev čaka, da ga opravimo sedaj. Svetovni dan čebel je odlična priložnost, ki jo moramo izkoristiti. Tu se čebelarji in naravovarstveniki obračajo na vse ljudi, da jim po svojih zmožnostih pomagamo izboljšati pogoje za preživetje čebel in s tem tudi za preživetje ljudi. Tu niso potrebni veliki koraki, ampak šteje prav vsak, ki zagotavlja čebelam lažji obstoj.

Kako lahko vsak posameznik prispeva k ohranjanju čebel in drugih opraševalcev?

 • Na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene zasejmo medovite cvetlice.
 • Kupimo med in ostale čebelje pridelke pri najbližjem lokalnem čebelarju.
 • Ozaveščajmo otroke in mladostnike o pomenu čebel in izrazimo podporo čebelarjem.
 • Doma na balkonu, terasi ali vrtu postavimo svoje gnezdišče za čebele – lahko ga naredimo sami ali pa ga kupimo v trgovinah z opremo za hišo in dom.
 • Ohranimo stare travnike z večjo pestrostjo rastlin in sejmo na travnike medonosne rastline.
 • Na travnikih kosimo cvetoče rastline šele po njihovem cvetenju.
 • Odstopimo primerne kmetijske lokacije za začasno ali trajno namestitev čebel, saj bodo tako imele čebele ustrezno pašo, naše rastline pa bodo oprašene in bodo tako bogatejše obrodile sadove.
 • Če je res potrebno, potem uporabljajmo čebelam neškodljive pesticide in škropimo v nevetrovnem vremenu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo s cvetov.
 • Mulčimo cvetoče rastline v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi, da po škropljenju ne privabljajo čebel.
   

Besedilo in fotografije povzete iz prispevka na spletnem mestu www.worldbeeday.org Praznujmo dan čebel.

Galerija