ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

10.10.2019 EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

 

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

 

Občina Trebnje je v septembru že 5 leto sodelovala pri projektu »Evropski teden mobilnosti«.

 

Letos smo z aktivnostmi pričeli v ponedeljek, 16. 9. 2019, in sicer s predstavo Tri kepice prometa  v izvedbi Miškinega gledališča. Gospod semafor in pingvinček Perko sta otroke iz vrtca Mavrica Trebnje naučila, kakšna luč na semaforju mora posvetiti, da lahko prečkajo cesto, zakaj je potrebno uporabljati kresničko in rumeno rutko ter čemu služi čelada. Otroci so se tako preko zabavne predstave naučili nekaj osnovnih pravil za varno udeležbo v prometu.

 

Drugi dan Evropskega tedna mobilnosti smo nadaljevali z regijskim posvetom »S hojo do zdravja« v soorganizaciji z Razvojnim centrom Novo mesto. Glavna tema posveta je bila hoja. Po uvodnem nagovoru župana Občine Trebnje, g. Alojzija Kastelica ter predstavitvi samega projekta s strani ga. Maje Smerdu (Razvojni center Novo mesto) je ga. Brigita Zupančič Tisovec (NIJZ) predstavila pozitivne učinke hoje in pomembnosti spodbujanja telesne aktivnosti. V nadaljevanju je ga. Marjeta Ferkolj Smolič (OŠ Grm Novo mesto) predstavila akcijo »PEŠ BUS«, ki jo izvajajo v njihovi osnovni šoli, nato pa je g. Božo Zalar predstavil Slovensko pisateljsko pot, ki poteka tudi preko občine Trebnje. Ga. Janja Skoporc, vodja Centra za krepitev zdravja Trebnje (CKZ), je predstavila namen in aktivnosti centra. Ker je bila glavna tema posveta hoja, je za aktiven zaključek poskrbela ga. Barbara Jantol (CKZ) ki je predstavila nordijsko hojo, nato pa udeležence popeljala še na kratek nordijski sprehod po mestu.

 

Evropski teden mobilnosti smo zaključili v petek, 20.9.2019, in sicer z »Dnevom brez avtomobila«, ki je tradicionalno potekal na zaprtem delu lokalne ceste pred občinsko stavbo in v mestnem parku. Dan se je pričel aktivno s prikazno vajo reševanja v primeru prometne nesreče, ki je potekala v sodelovanju Prostovoljnega gasilskega doma Trebnje, Policijske postaje Trebnje in reševalcev iz Zdravstvenega doma Trebnje. Dogajanja se je udeležilo veliko vrtčevskih otrok ter otrok iz Osnovne šole Trebnje. Po končani prikazni vaji so tako gasilci kot tudi policisti ostali na prizorišču s svojimi vozili in orodji, ter predstavili svoje delo udeležencem. Poleg njih so sodelovali tudi Center za krepitev zdravja Trebnje s poligonom za otoke ter preventivnimi meritvami za ostale, poligon so otrokom pripravili tudi člani Turističnega društva Trebnje ter Agencija za varnost v prometu, predstavniki podjetja Zelenec d.o.o. so prikazali različna električna vozila ter predstavili e-mobilnost, podjetje Pan jan d.o.o. je predstavil možnosti prostoročnega telefoniranja, šolarji pa so se v parku lahko preizkusili na poligonu, ki so ga prevozili z Jumicar avtomobilčki. Za kreativno izražanje so otroci lahko uporabili krede, ter porisali cesto.

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem sodelujočim za njihov doprinos k dogodkom seveda pa ne smemo pozabiti na vse obiskovalce, ki so se dogodkov udeležili.

 

Občinska uprava Občine Trebnje

Oddelek za okolje, prostor in infrastrukturo

sekcija galerijaGalerija