E-zahtevek Imenik zaposlenih Seznam pooblaščenih oseb Predpisi Katalog informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja

Natisni Nazaj na seznam

31.07.2019 ODPRTO PISMO ŽUPANA OBČINE TREBNJE

Datum:  31. 7. 2019

                                                                                        

Ga. Nuša Krušec,

na FB sem zasledil vaše kritično pisanje o Zdravstvenem domu Trebnje (ZDT) in poziv županom, da ukrepajo.

Kot župan Občine Trebnje ne trdim, da je vse v ZDT v vrhunskem stanju. Vendar so občine in ZDT od leta 2006 do danes povečale prostorske zmožnosti za 100%. To pomeni, da se investicijski cikel vsa ta leta ni ustavil. V primerjavi z zdravstvenimi domovi po Sloveniji, je naš v zelo dobrem stanju. Omeniti je potrebno še najnovejšo opremo, s katero razpolaga ZDT in je namenjena vsem občanom in njihovemu zdravju. Velik del denarja za investicije in nakup opreme smo pridobili iz državnega proračuna in evropskih skladov.

Glede čakanja v čakalnici laboratorija pa naslednje – sam sem v preteklih štirih mesecih vsaj sedem krat čakal pred laboratorijem in nisem občutil nobene stiske. Torej do konic prihaja izjemoma. Sistem čakalnih vrst s številkami je zelo dobro urejen in  počutil sem se zelo dobro ter po krajšem čakanju prišel na vrsto.

Glede zdravnic/zdravnikov, sami veste, da je po celotni državi veliko pomanjkanje zdravnikov družinske medicine. Razlogi za takšno stanje v tem pisanju niso pomembni, zagotovo pa k temu ni pripomoglo vodstvo ZDT ali občin. V nekaterih slovenskih krajih prihaja do kritičnih situacij, ko zdravnika sploh nimajo. Pomembno je zavedanje, da vodstvo ZDT in tudi sam kot župan, poskušam narediti vse, da bi popolnili prosta mesta in zadržali mlade zdravnice/zdravnike, da ne bi odšli v večja urbana središča. Zato je pomembno, da v ZDT, ki je učni zavod, mladi zdravniki lahko opravljajo specializacijo družinske medicine pod vodstvom prof. dr. Petkove in nekateri od njih se odločijo ostati v Trebnjem in si tu ustvarijo dom in družino. Med mladimi specializanti družinske medicine je največ zdravnic, ki imajo seveda pravico do družinskega življenja in materinstva. To zelo podpiram tudi na Občini in tudi sicer sem vesel vseh, ki se odločijo za rojstvo otroka.

Ne pozabimo tudi na delo referenčnih ambulant, ki pomenijo stalni oporo kroničnim bolnikom in na katere se moramo še navaditi. Tu so še preventivni programi in Center za krepitev zdravja, ki vsakomur omogoča, da poskrbi za svoje zdravje, preden nastopijo resne težave.

Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem zdravnicam in zdravnikom za napore, da pomagajo vsem, ki potrkajo na njihova vrata. Zahvala gre tudi vodstvu ZDT, ki zelo uspešno vodi javni zavod, ki se že več kot desetletje prostorsko nadgrajuje in širi svojo dejavnost z novimi programi. Seveda vse za dobrobit uporabnikov zdravstvenih storitev – občanke in občane.

Draga ga. Nuša Krušec in ostali anonimni kritizerji – ni vse samoumevno in prav bi bilo, da tudi vi, preden javno pozivate k fizičnemu obračunavanju, prispevate svoj delež k boljšemu delovanju zdravstvenega sistema. Ne izsiljujte bolniške po nepotrebnem, imejte pozitiven pristop in vzpodbujajte osebje in vodstvo ZDT, da bomo skupaj naredili največ za zdravje prebivalcev vseh štirih občin.

Z lepimi pozdravi,

 

                       Alojzij Kastelic l. r. 

                          ŽUPAN

 

 

 

 

 

Priponke