ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

22.05.2019 Drugič odprli razstavo Baragovo življenje, vpeto v čipko, tokrat v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični

V petek, 17. 1. 2019, je župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic skupaj z mag. Natašo Polajnar Frelih, direktorico Muzeja na krščanstva na Slovenskem in Marijo Prosenik, vodjo Klekljarske skupine Žnurce že drugič odprl razstavo Baragovo življenje, vpeto v čipko, za glasbene utrinke pa je tudi tokrat poskrbela Glasbena šola Trebnje. Razstava je namreč po prvi postavitvi v Baragovi galeriji Trebnje v januarju 2019, prejšnji teden odpotovala na gostovanje v Stično, kjer bo na ogled do 16. junija 2019.

V sklopu projekta Baraga in čipka kot niti sodelovanja (akronim BA-ČI), ki ga vodi Občina Trebnje skupaj s Klekljarsko skupino Žnurce (sekcijo Kulturnega društva Trebnje), so si Žnurce zastavile drzen in plemenit cilj: skozi čipko, ki je tako bogat del slovenske kulturne dediščine, da jo je Unesco pred nedavnim uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, pripovedujejo zgodbe o življenju in delu poznanega slovenskega misijonarja Friderika Ireneja Barage. Čeprav čipka v Trebnjem nima dolge tradicije, želijo Žnurce le-to začeti s svojevrstnim načinom klekljanja, predvsem pa s svojevrstno vsebino. Razstava uprizarja Friderika Ireneja Barago in njegovo pot iz rodnega Trebnjega oziroma Male vasi pri Dobrniču do ZDA (Michigan in Marquette), kjer je misijonaril med Indijanci. V razstavi je tako na edinstven način združena estetika čipke in življenjski moto Barage »Le eno je potrebno«.

V prostorih Muzeja krščanstva na Slovenskem, kjer tudi sicer hranijo največjo zbirko originalnih Baragovih knjižnih del, predmetov in korespondenco ter knjižni fond slovenske izseljeniške verske literature iz ZDA, Kanade, Argentine in Avstralije, razstava v svoji drugi postavitvi oživi na prav poseben in drugačen način, zato vam toplo priporočamo ogled. V muzeju namreč hranijo izjemen Baragov arhiv, ki je poleg arhiva ameriške Baragove zveze (Baraga Association) v Marquettu, najpopolnejši in edinstven v Evropi. Originalne Baragove knjige, korespondenco in nekaj osebnih predmetov je zbral in uredil salezijanski duhovnik Karel Ceglar (1912–1999), po rodu iz Stične, ki je po II. svetovni vojni živel v Kanadi.  V vitrini je na razstavi na ogled izbor originalnih Baragovih knjig ter nekaj novih muzejskih pridobitev. Med njimi je zelo zanimiva pečnica z reliefom škofa Barage iz nekdanjega Plečnikovega Baragovega semenišča za Bežigradom v Ljubljani (danes Festivalna dvorana). Okoli leta 1970, ko so preurejali stavbo in ob tem podirali peči zaradi napeljave centralnega ogrevanja, jo je pred uničenjem rešil Marko Raztresen, ki je takrat kot študent  živel v tej stavbi.

V sklopu projekta bo razstava v prihajajočih mesecih odpotovala še v Dolenjske Toplice in Žužemberk, podrobnosti pa bomo predstavili pred njunima postavitvama. V teku so tudi medgeneracijske klekljarske delavnice, katerih namen je združevanje in kvalitetno preživljanje prostega časa za vse generacije, pred kratkim pa smo zaključili tudi literarni natečaj »Zgodba o dobrih ljudeh«. Rezultate natečaja in s tem prejemnika bogate nagrade ter nastali zbornik črtic bomo predstavili v petek, 28. 6. 2019, v Trebnjem, saj takrat obeležujemo tudi spominske dneve Friderika Ireneja Barage.

 

Kontakt:
mag. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, tel.: 01 78 77 863, 041 562 807 (za informacije o aktualni razstavi), Mateja Zupančič, Občina Trebnje, Goliev trg 5, 8210 Trebnje, tel. 07 34 811 143, 041 272 027 ali Marija Prosenik, KD Trebnje, sekcija Klekljarska skupina Žnurce, 041 786 770 (za informacije o projektu in razstavi).

 

Avtor fotografij: Tadej Trnovšek, Marija Prosenik

 

*Razstava in ostale aktivnosti so organizirane v sklopu projekta Eno je potrebno - Baraga in čipka kot niti sodelovanja, ki ga sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

sekcija galerijaGalerija