ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

27.03.2019 Evropski projekt S.P.A.C.E nas je tokrat odpeljal v Francijo

Med 18. in 21. marcem 2019 smo se trije predstavniki trebanjske občine odpravili na že četrto mednarodno srečanje evropskega projekta S.P.A.C.E. – Street participation  for active citizenship in Europe (ulična participacija za aktivno državljanstvo v Evropi). Srečanje je potekalo v sončnem mestu Marseille na jugu Francije v sodelovanju z lokalno organizacijo Sensibiliz' Action. Pri projektu S.P.A.C.E. sodeluje devet evropskih držav: Italija, Francija, Hrvaška, Srbija, Estonija, Grčija, Avstrija, Romunija ter Slovenija. Skupno se nas je zbralo okoli 20 udeležencev.

V času srečanja smo izvedli več seminarjev in delavnic na temo izvedbe ulične debate - postavitev vprašanja, razvoj debate, aktivno poslušanje, zapis odgovorov, vizualna predstavitev in postavitev prostora. Z ostalimi udeleženci smo debatirali o vprašanju ''Kaj bi spremenil v Evropi?'', kar bo tudi vprašanje oziroma tematika za prihajajoče dogodke oziroma ulično debato, ki jo bomo izvedli vsak v svojem lokalnem okolju v času do naslednjega mednarodnega dogodka, ki bo potekal maja v Novem Sadu. Ker je namen projekta ustvariti prostor izražanja in izmenjave mnenj evropskih državljanov o prihodnosti Evrope, vas tako že tukaj povabimo, da razmislite o tem vprašanju, ter se nam pridružite na ulični debati, ki bo potekala predvidoma v aprilu v Trebnjem.

V času srečanja smo se odpravili tudi na ogled tovarne čaja Scop-Ti. Tovarna je prvotno obratovala pod vodstvom znamke Unilever (izdelovali so čaj Lipton), ta pa je nato želela obrat zapreti ter proizvodnjo preseliti na Poljsko. Tamkajšnji delavci so se uprli ter se borili z vodstvom nadaljnjih 1336 dni. Z veliko pomočjo podpore s strani lokalnega prebivalstva jim je maja leta 2014 uspelo zmagati, obdržali so tovarno ter pričeli z lastno proizvodnjo čaja, ki temelji na uporabi lokalnih ter pravičnih virov, velika večina pa je tudi organskega porekla.

Organizatorji so nas popeljali tudi na ogled mesta ter predstavili problematike, s katerimi se njihova organizacija ukvarja – med drugim tudi prenova mestnega parka, ki je do tedaj deloval kot kulturno in socialno zbirališče meščanov, ter boj proti pasivnim lastnikom nepremičnin, ki puščajo, da njihove stanovanjske stavbe propadajo ter tako ogrožajo življenja stanovalcev, hkrati pa kazijo izgled drugače nadvse lepega mesta.

V prihodnosti se nam obetata še dve lokalni ulični debati ter en mednarodni dogodek v Srbiji, projekt S.P.A.C.E. pa se jeseni zaključi prav v Sloveniji. 

Natalija Bevc

sekcija galerijaGalerija