ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

25.09.2018 Baragovo Trebnje bomo v soboto prvič prepredli s čipko enakih možnosti

V duhu dela znamenitega misijonarja Friderika Barage začenjamo edinstven projekt Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI). Po vzoru izjemnega rojaka bomo spodbujali socialno vključevanje ranljivejših skupin z medgeneracijskimi klekljarskimi delavnicami, širili znanje o Baragi z razstavami, predavanji in literarnim natečajem ter mu namenili posebno slaščico.

Uvodni dogodek projekta bo v soboto, 29. septembra 2018, ob 18. uri v Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje, kjer bo potopisno predavanje Po Baragovi poti z odprtjem razstave slik in replik predmetov iz Muzeja krščanstva na Slovenskem. Sodelovali bodo tudi člani Oratorija Trebnje in Glasbene šole Trebnje. Na dogodku bomo javnosti prvič podrobneje predstavili projekt Eno je potrebno – Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI), ki gazačenjamo predstavniki Občine Trebnje in Kulturno društvo Trebnje – sekcija Žnurce. V okviru projekta, s katerim povezujemo dediščinsko zapuščino Friderika Ireneja Barage ter lokalno društveno dejavnost klekljanja in ustvarjanja čipke, razvijamo nov program medgeneracijskih klekljarskih delavnic za izboljšanje socialnega vključevanja različnih ranljivih skupin. S tem sledimo delovanju Barage, ki je pred približno 200 leti na območju današnje ameriške zvezne države Michigen med tamkajšnjimi staroselci spodbujal medsebojno pomoč, druženje, predajanje znanja in prizadevanja za enake možnosti za vse. Prva od skupno desetih medgeneracijskih klekljarskih delavnic bo prihodnji mesec v središču Trebnjega. V okviru projekta bomo razvili tudi tri nove lokalne produkte: Baragovo rezino, glavno razstavo Baragovo življenje, vpeto v čipko in zbornik črtic o Baragi, ki bo nastal v okviru posebnega literarnega natečaja.

Med spremljajočimi dejavnostmi bomo (poleg uvodnega potopisnega predavanja) pripravili tudi predavanje o nastanku in pomenu Baragovega logotipa ter tri manjše samostojne razstave na temo Barage (Po Baragovi poti, Baraga in knjige ter Glina, Baraga in čipka).

Projekt Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI) je vreden 53.508,24 EUR, od tega smo na javnem pozivu LAS STIK pridobili sofinanciranje iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 38.823,10 EUR. Verjamemo, da gre za nov korak k enakim možnostim za vse, razvoju kulturnega turizma v občini ob širjenju prepoznavnosti Friderika Ireneja Barage  ter ohranjanju snovne in nesnovne dediščine oziroma njenemu obujanju.

 

Občinska uprava
Oddelek za splošne zadeve

sekcija galerijaGalerija


sekcija datotekePriponke