ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

01.06.2017 45. Teden cvička presegel vsa pričakovanja

Po uspešni lanski prireditvi je Zveza društev vinogradnikov Dolenjske pod generalnim pokroviteljstvom Občine Trebnje zopet priredila največjo vinsko prireditev na Dolenjskem - 45. Teden cvička v Trebnjem. Za uspešno organizacijo se lahko tudi letos zahvalimo Društvoma vinogradnikov Trebnje in »Lisec« Dobrnič ter Vinogradniško-turističnemu društvu Čatež pod Zaplazom.

Še preden smo uradno otvorili 45. Teden cvička je župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic sprejel župane in podžupane občin Dolenjske in Posavja ter ostale posameznike iz področja turizma, gospodarstva in kmetijstva. Po uvodnem kramljanju so se vsi skupaj odpravili na osrednje prizorišče in si ogledali povorko. Slednja je letos gostila 32 vinogradniških društev, skupaj 1450 ljudi, ki so se sprehodili vse od Doma starejših občanov Trebnje do samega mestnega jedra, kjer se je prireditev odvijala. Povorko, kjer niso manjkale niti letošnje državne prvakinje trebanjske mažorete niti občinski pihalni orkester Trebnje, so tudi letos pospremili konjeniki Češnjic. Nepregledno množico, ki se je zbrala pod velikim prireditvenim šotorom, so nagovorili predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, trebanjski župan in predsednik organizacijskega odbora 45. Tedna cvička Alojzij Kastelic, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja in državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša. Za zabavni program in dobrodošlico na svečani otvoritvi 45. Tedna cvička sta med drugimi poskrbeli Folklorna skupina Nasmeh in Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež. 

Vrhunec večera je bilo zagotovo kronanje novega kralja cvička Gregorja Štembergerja, ki prihaja iz Društva vinogradnikov Šentjernej. Dolenjski posebnež – cviček pa je dobil tudi novega ambasadorja cvička, in sicer dr. Petra Kapša, specialista psihiatrije, ki je napisal več knjig o cvičku, o katerem pravi tudi, da »zdravi dušo in telo«. Več tisoč glava množica je preostanek večera uživala ob poslušanju viž ansambla Saša Avsenika.

45. Teden cvička se je v soboto nadaljeval z vinogradniškim pohodom po vinski gorici Gradišče in s tekmovanjem vinogradniških društev v kuhanju golaža. Le-ti so že zgodaj popoldne spretno vihteli kuhalnico in upali, da bodo zadovoljili zahtevno komisijo. Kljub temu, da gre za novosti v sklopu dogodkov 45. Tedna cvička, so bili le-ti sprejeti z navdušenjem. Istočasno je na glavnem odru ubrano igrala ženska zasedba Extra kvintet, ki je lansko leto zmagala na festivalu v Gadovi peči. S svojim glasom in stasom so nedvomno poskrbele, da so dvignile že tako visoke temperature.

Tudi letošnje leto so nas s svojim prihodom počastile aktualne lokalne vinske kraljice Slovenije, ki jih je že od jutra naprej gostila sedaj že bivša 18. cvičkova princesa Anja Mrhar in izkoristila dan, da jim razkaže lepote Temeniško-Mirnske doline. Slednje so se udeležile sprejema pri županu Alojziju Kastelicu, kjer niso manjkali niti Vinska kraljica Slovenije Maja Žibert, tedanji predsednik ZDVD Matjaž Jakše, bivši podpredsednik oziroma sedanji predsednik ZDVD Miran Jurak in podžupan Jože Korbar. Sledila je osrednja sobotna prireditev, kjer smo dobili novo cvičkovo princeso. Strokovna komisija je na podlagi ocenjevanja sklenila, da je 19. cvičkova princesa Dragica Ribič, saj ustreza vsem kriterijem za pridobitev omenjenega naziva. Dragica Ribič je 24-letna diplomirana novinarka, ki prihaja iz Ornuške vasi v občini Mokronog-Trebelno, sicer pa je članica Društva vinogradnikov Mirna Peč. Po tem, ko je njena predhodnica Anja Mrhar uspešno zastopala glas dolenjskega posebneža – cvička – bo to poizkušala storiti tudi sedanja cvičkova princesa, in tako popeljati glas cvička tudi izven meja Slovenije. Prisotne obiskovalce, katerih število se je proti večeru samo še povečevalo, so do zgodnjih jutranjih ur zabavali Dejan Vunjak in Brendijeve barabe, ki so bili pravi magnet, še posebej za nežnejši spol.

Zadnji dan 45. Tedna cvička se je pričel s skupščino Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki je potekala v veliki predavalnici CIK-a Trebnje. V okviru skupščine ZDVD so izvedli volitve, ki so na sporedu vsaka štiri leta. Kljub vroči in razburljivi razpravi je sedaj že bivšega predsednika ZDVD Matjaža Jakšeta nasledil Miran Jurak, ki je imel predhodno funkcijo podpredsednika ZDVD. Podpredsedniški funkciji sta sedaj zavzela Martina Baškovič in Uroš Flajs. V Nadzorni odbor so bili izvoljeni Ivan Vizlar, Rudi Bec in Stane Možic. Tekom skupščine so se društva zahvalila Matjažu Jakšetu za vse njegovo dosedanje delo in podporo ter uspešno  vodenje. Brez zahvale in spodbudne besede pa ni mogla tudi njegova soproga dr. Lea-Marija Colarič Jakše, katere govor je prisotnim v predavalnici zagotovo orosil oko. Matjaž Jakše se je v zadnjih minutah svojega poslanstva zahvalil cvičkovi princesi Anji Mrhar in kralju cvička Francu Medletu za vse opravljeno delo in trud, ki sta ga vložila v zadnjem letu v promocijo cvička. 

Svoje poslanstvo sta nato prevzela 19. cvičkova princesa Dragica Ribič in kralj cvička Gregor Štemberger. V čakanju novega predsednika ZDVD pa so se obiskovalcem na odru predstavile posamezne glasbene skupine iz različnih vinogradniških društev.

Tudi letošnje leto smo gostili cvičkov vlak, ki je bil deležen sprejema harmonike in pa seveda cvička. Članici Turističnega društva Trebnje sta poskrbeli za animacijo obiskovalcev in jih odpeljali na ogled kulturne dediščine Trebnjega ter turističnih znamenitosti. Sledil je še zadnji, uradni del 45. Tedna cvička, kjer je družina Mandelc - VTKD Cerklje ob Krki -  prejela priznanje Šampion ocenjevanja, posameznikom pa so bile podeljene tudi velike zlate medalje. Skupaj z ostalimi obiskovalci so nato zasedli prireditveni prostor in se prepustili glasbi za katero je poskrbel ansambel Veseli Dolenjci. 45. Teden cvička smo zaključili tako kot se spodobi – s kupico vinske kapljice in dobro glasbo. Da je prireditev potekala nemoteno, so poleg varnostnikov poskrbele tudi vsem znane Milice.

Skozi celoten čas raznolikega dogajanja je v stavbi na Golievem trgu 7, znani kot Grmada, potekala degustacija nagrajenih vin. Goliev trg je bil tako vse tri dni napolnjen z množico ljudi, dobrega vina, ki je šel kot za med, manjkali pa niso niti mobilni hrami posameznih vinogradniških društev, ki so se še posebej predstavili.

Prireditev je v petek in nedeljo povezoval Alojz Bojanc, skozi sobotno dogajanje pa sta nas popeljala Luka Bregar in 12. cvičkova princesa in vinska kraljica Slovenije 2012 Martina Baškovič. Tudi letos ste lahko preizkusili svojo srečo, saj je bilo na voljo čez dva tisoč dobitkov.

Župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic dodaja: »Jubilejni 45. Teden cvička je za nami. V vseh pogledih je prekašal lanski Teden cvička, za kar so zaslužni dolenjski vinogradniki, ki so množično pomagali soustvarjati ta teden. Posebna zahvala gre dosedanjemu predsedniku Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjažu Jakšetu in seveda njegovi soprogi Lei-Mariji Colarič Jakše, kajti pri tovrstni organizaciji potrebujemo srčnost tako na strokovni kot tudi organizacijski plati. V nadaljevanju bi se rad zahvalil tudi trem društvom, in sicer Društvoma vinogradnikov Trebnje in »Lisec« Dobrnič ter Vinogradniško-turističnemu društvu Čatež pod Zaplazom, ki so pretekla dva meseca še bolj zagnano in aktivno delali na Tednu cvička ter tako opravili na tisoče prostovoljnih ur. Takih prireditev si v Trebnjem lahko v prihodnje le želimo. Ob tej priložnosti pa dovolite, da se zahvalim še občinskim svetnikom in občinski upravi za vso podporo in pomoč organizatorjem. In nenazadnje hvala tudi vsem županom Dolenjske, Posavja, vse od Žužemberka do Radeč in od Brežic do Grosupljega. Vaša finančna podpora in prisotnost je neprecenljiva za razvoj turizma, etnologije, vinogradništva in nenazadnje kulture.«

 

Želimo vam vse dobro in na svidenje na 46. Tednu cvička!

sekcija galerijaGalerija