ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

13.02.2016 44. Teden cvička v Trebnjem bo pester v vseh pogledih

44. Teden cvička v Trebnjem bo pester v vseh pogledih
 

Na petkovi novinarski konferenci, 12. 2. 2016, so organizatorji medijem predstavili bogat nabor dogodkov in prireditev v sklopu 44. Tedna cvička, ki se bo v začetku maja odvijal v Trebnjem.
 

Kot je povedal predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, so ljudje na Dolenjskem vajeni dela v vinogradih in z vinom in si želijo napredka gospodarstva in vinogradništva, zato pri ZDVD upajo, da bo z gesto Občine Trebnje, ki je izrazila podporo prireditvi, med ljudmi prepoznana priložnost za razvoj občine, tako na področju gospodarstva kot tudi turizma. Trebanjska občina bo namreč na podlagi sklepa občinskega sveta za organizacijo prireditve namenila 35.000 evrov. »Zavezani smo tradiciji vinogradništva naših babic in dedkov in želimo dolenjskega posebneža predstaviti in ponuditi širšemu trgu – poleg slovenskega tudi evropskemu. To je vložek v našo prepoznavnost in v naš turizem, saj bomo za to priložnost oblikovali tudi posebne turistične pakete, saj imamo obiskovalcem kaj ponuditi. Ravno tako, pa želimo izkoristiti prednost, da se bo sama prireditev odvijala le slabih sto metrov od železniške postaje, z dobrimi povezavami iz vseh strani,« dodaja trebanjski župan Alojzij Kastelic.

 


V nadaljevanju so člani Društva vinarjev Trebnje, ki so ga za lažjo organizacijo in izvedbo cvičkarije ustanovila trebanjska društva vinogradnikov Trebnje (predsednik Božidar Bartolj), »Lisec« Dobrnič (predsednica Anica Maraž) in Čatež pod Zaplazom (predsednik Jože Štepec) predstavili dogodke in prireditve v okviru 44. Tedna cvička, osrednjo tridnevno prireditev v Trebnjem, ocenjevanje vin in izdajo zbornika – monografije, katere osrednja tema bo letos »Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem«.

 

Osrednjo prireditev, ki bo potekala v centru Trebnjega, bo sestavljalo več dogodkov. Podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je napovedal, da bo eden izmed vrhuncev prireditve gotovo petkova društvena povorka ter v večernem delu razglasitev kralja cvička in ambasadorja cvička, v soboto pa izbor 18. cvičkove princese, kot tudi obisk vinskih kraljic iz vse Slovenije skupaj z novo vinsko kraljico, ter vrhunec večera, nastop trenutno najbolj zaželenega ansambla Modrijanov. V nedeljo se bodo predstavile glasbene skupine vinogradniških društev, pripravljajo pa tudi podelitev priznanj z letošnjega ocenjevanja.

 

 

Predsednik organizacijskega odbora                                                    Predsednik ZDVD

            Alojzij Kastelic, l. r.                                                              Matjaž Jakše, l. r.

          Župan Občine Trebnje

 

 

 

 

Več o spremljajočih prireditvah in dogodkih* v sklopu 44. Tedna cvička, pa si preberite v spodnjem seznamu:

 

5. 4. 2016        Otvoritev ocenjevanja vin 44. Tedna cvička na Čatežu

 

22. 4. 2016      Srečanje pevskih skupin vinogradnikov v Kulturnem domu Trebnje  (nosilec: Vinogradniški pevski zbor Čatež)

 

4. 5. 2016        Predstavitev zbornika 44. Tedna cvička v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje

 

 

Tridnevna osrednja prireditev:

6. 5. 2016        _________________________________________________________ 

od 17.00 dalje:

 • povorka vinogradniških društev Dolenjske (start izza DSO Trebnje)
 • svečana otvoritev 44. Tedna cvička (osrednje prizorišče – od Hotela Opara do Pizzerie in gostilne Šeligo; vinski hrami – od Pizzerie in gostilne Šeligo do Slaščičarne Julija) 
 • razglasitev Kralja cvička
 • razglasitev Ambasadorja cvička
 • zabavni program z Ansamblom POGUM

 

7. 5. 2016_____________________________________________________________ 

 • 10.00 Tematska okrogla miza (na CIK-u Trebnje)
 • zvečer: pričetek zabavnega večera z Ansamblom MODRIJANI
 • izvolitev 18. cvičkove princese
 • predstavitev lokalnih vinskih kraljic Slovenije
 • pozdrav aktualne vinske kraljice Slovenije

 

8. 5. 2016_____________________________________________________________

 • 14.00 Skupščina ZDVD (predavalnica, CIK Trebnje) 
 • 14.00-17.00 Nastopi oz. predstavitve glasbenih skupin vinogradniških društev
 • podelitev priznanj – velika zlata medalja in prvak cvička 
 • zabavni program z Ansamblom ZIDANIŠKI KVINTET

 

 

Spremljajoče prireditve:

 

7. 5. 2016               Pohod po Slakovi poti (Trška gora – organizator DV Trška Gora)

9. 6. 2016               Festival Modre frankinje (Grad Sevnica)

 

 

 

*Natančne ure določenih dogodkov bodo znane naknadno. Prireditveni odbor 44. Tedna cvička si pridržuje pravico do sprememb programa.

 

 

 

sekcija galerijaGalerija


sekcija datotekePriponke