E-zahtevek Imenik zaposlenih Seznam pooblaščenih oseb Predpisi Katalog informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
Natisni Nazaj na seznam

16.01.2009 Nove pridobitve Galerije likovnih samorastnikov Trebnje v 2007 in 2008

Otvoritev razstave je potekala v pričakovanem vzdušju navdušenja nad poživitvijo dogajanja v galeriji. Približno štirideset ljudi si je z užitkom  ogledovalo slike, ki so bile prvič predstavljene javnosti. Na začetku je vse zbrane pozdravila direktorica CIK Trebnje, ki je na kratko orisala namen razstave, torej predstavitev del, ki so nastala na 40. in 41. taboru ter del, ki jih je galeriji podaril dolgoletni član upravnega odbora tabora g. Bogdan Osolnik. »Dela so ustvarili umetniki, ki so zaznamovali zlato dobo naivne umetnosti, ki ustvarjajo in oblikujejo likovni prostor tudi danes.« Dela na razstavi so zelo različna in ne moremo potegniti neke skupne točke. Nekatera so slikana na steklo in nadaljujejo tradicijo Hlebinske šole, med predstavljenimi umetniki pa najdemo tudi domačina Stanislava Novaka, ki nam s kipi približuje svet umirjenih ljudi, čas, ko so ljudje še poznali skupna dela. Bogdan Osolnik pa je poudaril pomen Galerije likovnih samorastnikov Trebnje v slovenskim, evropskem in svetovnem merilu ter ureditvi statusa galerije in zbirke. Razstavo je otvoril gospod Alojzij Kastelic, župan občine Trebnje.

Ob tej razstavi pa je potrebno priznati tudi vse zasluge, ki so jih imeli: »strokovni sodelavci, ki so oblikovali program 40. in 41. mednarodnega tabora likovnih samorastnikov (članom umetniškega sveta galerije g. Janezu Gartnar, dr. Zoranu Kržišniku in prof. dr. Mirku Juteršku) ter g. Bogdanu Osolniku za njegov dar ter financerjem, ki so projekta omogočili,« kakor je dejala gospa Pavlič. Vsa zahvala pa gre tudi avtorjem del v Galeriji likovnih samorastnikov, saj bi zbirka brez njih ne obstajala.

Spremljevalni glasbeni program je pripravila Glasbena šola Trebnje.

 

Na razstavi si lahko ogledate dela naslednjih umetnikov:
JAN BAČUR, Srbija
DRAGICA BELKOVIĆ, Hrvaška
DRAGIÅ A BUNJEVAČKI, Srbija
ZE CORDEIRO, Portugalska
EDNA DE ARARAQUARA, Portugalska
SEKULA DUGANDŽIĆ, BiH
JOSIP FALICA, Hrvaška
FRANCINE GENOT, Francija
ZLATKO HUZJAK, Hrvaška
STJEPAN IVANEC, Hrvaška
LIDIJA JELIĆ TILIĆ, Srbija
DARJA LOBNIKAR LOVAK, Slovenija
DOBROSAV MILOJEVIĆ, Srbija
DORTE MARCUSSEN, Danska
FRANCO MORA, Italija
STANISLAV NOVAK, Slovenija
GRETA PEČNIK, Slovenija
IRENA POLANEC, Slovenija
SAVA STOJKOV, Srbija
DRAGO TAKAĆ, Hrvaška
DRAGO TERZIĆ, Srbija
MARIANNE TÃœMMLER, Danska
LONE VILLAUME, Danska

VABLJENI K OGLEDU VSE DO 15. 5. 2009!