ikona ezahtevek E-zahtevek ikona imenik zaposlenih Imenik zaposlenih ikona seznam pooblaščenih oseb Seznam pooblaščenih oseb ikona predpisi Predpisi ikona katalog informacij javnega značaja Katalog informacij javnega značaja ikona cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja
aed logo

gumb prijava novice

Natisni Nazaj na seznam

08.12.2008 Razstava Spominek iz... Jurjeve domačije

Jurjeva domačija in Zveza kulturnih društev Trebnje vabita na razstavo z naslovom "SPOMIN IZ…"

Spoštovani!

Vabimo Vas na otvoritev razstave spominkov iz Jurjeve domačije z naslovom »SPOMIN IZ...«. Otvoritev razstave bo v nedeljo, 14. 12. 2008, ob 14.00 na Jurjevi domačiji, Občine 11. Razstava bo odprta do 14. 1. 2009.

Jurjeva domačija je kulturno - etnološki spomenik lokalnega pomena, ki je ohranjena »in situ«. Gre za pomemben objekt kulturne dediščine, ki mu danes dajemo nove primerne vsebine, ki bodo obiskovalce seznanjale z načinom življenja na takšni domačiji v preteklosti, hkrati pa bile zanimive za različne starostne in interesne skupine.

Pripravili smo razstavo spominkov iz Jurjeve domačije z naslovom »SPOMIN IZ...«. Pri zadnji letošnji razstavi smo skupaj z več kot 30-timi različnimi rokodelci in drugimi, kot so eko kmetje, čebelarji in drugi oblikovali spominke Jurjeve domačije, ki bodo v prihodnje v ponudbi za obiskovalce. Namen razstave je predstaviti primere, kako se spominki oblikujejo, kako je pomembna zgodba, ki jo spominki pripovedujejo obenem pa tudi embalaža in celotna podoba v kateri spominke podarimo.

Spominki, ki jih boste videli na razstavi so tako dekorativne kot tudi uporabne narave, saj želimo, da predmete, ki jih obiskovalci odnesejo v svoje okolje uporabljajo v vsakdanjem načinu življenja. Spominki Jurjeve domačije so primer, kako je potrebno pri oblikovaju spominkov in daril slediti dediščini, ki jo lahko primerno prilagodimo današnjemu načinu življenja ljudi. Med spominki so leseni dišavni obeski, jurjeva žajfa, nakit, izdelki iz tekstila, podstavki, knjižna kazala, keramične skodelice, piškotniki, sklede, sklede za peko jedi iz krušne peči in še veliko drugih.

Razstavo smo oblikovale: Petra Å pehar, 3. letnik EIKA, Mojca Ramovš, 3. letnik EIKA in Alenka Lamovšek, univ. dipl. etn. in kult. antr.
 

Projekt poteka v soorganizaciji z Zvezo kulturnih društev Trebnje. Projekt je podprla Občina Trebnje.

 

Naj ujeti trenutki v Vaš vsakdan prinesejo nova doživetja dediščine!

upravljalka domačije, Alenka Lamovšek,  univ. dipl. etn. in kult. antr.

 

KONTAKT:

Jurjeva domačija, Občine 11, Trebnje, alenka.lamovsek@gmail.com, t.: 041/890 909

ZKD Trebnje, Kidričeva 2, Trebnje, oi.trebnje@jskd.si, t.: 07/348 12 50, 031/472 919