E-zahtevek Imenik zaposlenih Seznam pooblaščenih oseb Predpisi Katalog informacij javnega značaja Cenik za stroške posredovanja informacij javnega značaja

Natisni Nazaj na seznam

15.06.2008 Razstava Francine Genot v Galeriji likovnih samorastnikov

»Dan brez slikanja je kot dan brez veselja«

Slike in pesmi - razstava Francine Genot
14. 6. – 3. 10. 2008

Prisrčno vabljeni na otvoritev razstave v soboto, 14. junija 2008, ob 18. uri v Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje.
Razstava bo na ogled do 3. oktobra 2008

Madame Francine Genot se bo v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje predstavila z obširno razstavo 35 slik in pesmi ter tako podala svojo umetnost v podobi in besedi.
Časovni razpon razstavljenih likovnih del sega od leta 1980 pa vse do danes. Izbor slik zajema celotni slikarski opus Francine Genot, ki ga je kustos razstave dr. Zoran Kržišnik opisal s tremi besedami Lepota, Dobrota, Svoboda, slikarko pa predstavil kot svetovljanko, intelektualko s širokim poznavanjem sodobne razvite tehnologije, ki se je v trenutku navdiha odloča za tradicijo, za slikanje v olju, ker ji daje prav oljno slikarstvo možnost finih barvnih prehodov in minucioznega oblikovanja drobnih detajlov.
Francine Genot od leta 1976 ves svoj prosti čas namenja slikarstvu, saj pravi da je »dan brez slikanja je kot dan brez veselja«. Vse o slikarstvu je morala odkriti sama, saj je samouk. Z leti in novimi slikami je izoblikovala svojo lastno tehniko. Ne želi slikati črnine življenja ali svoje zaskrbljenosti, temveč želi razkriti poetično dimenzijo vsakdanjosti. V pokrajini, v katero je vtisnjena velika vedrost, slikarka ustvari nežno atmosfero, kjer se lepota vedno združuje z neko romantično obliko. Spojita se kompozicijska eleganca in harmonija barv, ki ustvarita prefinjenost, lastna flamskim ali nizozemskim mojstrom. Vendar njen sanjski pogled na delo prenese te nejasne spomine na starodavno slikarstvo v osebni izraz, ki mu nikoli ne manjka naivna oblika.
Francine Genot je razstavljala v številnih deželah; Franciji, Belgiji, Švici, Italiji, Južni Afriki, Slovaški, Sloveniji, Ekvadorju, na Japonskem, Kanadi, Združenih državah Amerike.
 

 


Vzdušje, ki ga pričarajo slike in pesmi Francine Genot se zrcali v eni od njenih pesmi.


Mehurčkasti travnik

Šla bom
Svobodno in lahkotno,
spravljena pod krilom vetra
poslušala njegovo nežno
žalostinko
in ti bom povedala,
pripovedovala.
čez hribe in doline