Predlogi izletov

Skrivnosti pokrajine ob Temenici

8:00: Ogled Galerije likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki že skoraj 40 let nudi zavetje številnim samorastniškim umetniškim delom, ki so nastajala na Mednarodnih taborih likovnih samorastnikov. Je edina zbirka naivne – samorastniške umetnosti v Sloveniji in ena pomembnejših v svetu, v svoji zbirki pa ima že več kot 1000 del. Žive barve in skulpture stalne razstave ter občasnih dodatnih razstav pričarajo prijetno doživetje za vsakogar. 

9:30: Obisk sadjarske kmetije Uhan.

10:30: Osvežitev v Gostilni Meglič / Pri Botričku / Galaksiji / Vili Rakar / Gostilni Šeligo / Hotelu Opara / Gostilni Pavlin / Evropi / Red Staru / Moto baru / Slaščičarni in kavarni Julija / Homu.

11:30 Razgledna točka ob obeležju 15. poldnevnika in planinskem domu s čudovitim razgledom na bližnje vinorodne gorice, gričke posejane s cerkvicami, na Posavski Triglav, ob lepem vremenu pa tudi na Kamniško Savinjske in Julijske Alpe s Triglavom.

12:00: Ogled cerkve svetega Jurija v Dobrniču z Baragovim spomenikom in s krstnim kamnom, pri katerem sta bila krščena Friderik Baraga in Alojzij Šuštar s kratko razlago o življenju obeh in ogled spominske sobe 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze.

13:00: Kosilo Pr' Lubčku.

15:00: Ogled Baragove rojstne hiše v Mali vasi, v kateri sta urejeni dve spominski sobi, en prostor je urejen s pohištvom iz takratnega časa, drugi pa z muzejsko postavitvijo predmetov in z označenimi postajami njegovega življenja v Kanadi in ZDA, kjer je pisal knjige za severnoameriške Indijance. 

16:00: Doživetje v muzeju na prostem – na Jurjevi domačiji na Občinah, s kratko razlago upravljalca Uroša Primca o razvoju domačije in življenju na njej v preteklosti. 

17:00: Ogled romarske cerkve Matere božje na Zaplazu in sprehod po krajši poti Zaplaških stezic s postankom pri Marijinem studencu. 

19:00: Večerja pod toplarjem Florijanom.

Pridih lokalnosti

9:00: Ogled romarske cerkve Matere božje na Zaplazu. 

10:00: Ogled sadne sušilnice v Razborah in pokušina suhega sadja.

11:00: Ogled Vinske kleti Kresal in pokušina domačih dobrot.

12:00: Kratek sprehod okoli jezera na Blatu ter ogled etnološkega muzeja pod Toplarjem Florijanom.

13:30: Kosilo v Megličevi zidanici / Gostilni Meglič / Galaksiji / Vili Rakar / Gostilni Šeligo / Hotelu Opara / Gostilni Pavlin / pod Toplarjem Florijanom / Gostilni Kavšek.

15:30: Razgledna točka ob obeležju 15. poldnevnika in planinskem domu s čudovitim razgledom na bližnje vinorodne gorice, gričke posejane s cerkvicami, na Posavski Triglav, ob lepem vremenu pa tudi na Kamniško Savinjske in Julijske Alpe s Triglavom.

16:30: Doživetje v muzeju na prostem – na Jurjevi domačiji na Občinah, s kratko razlago upravljalke Alenke Lamovšek o razvoju domačije in življenju na njej v preteklosti.

17:30: Ogled kmetije Vidmar v Gombišču in vožnja s konjsko vprego.

19:30: Večerja Pr' Hladet / v Hotelu Opara / Gostilni Ravnikar, Gostilni Tončkov dom / Gostilni Šeligo / Vili Rakar / Gostilni Meglič / Galaksiji Trebnje / Turistični kmetiji Obolnar / Gostilni Kavšek.

Športno – kulturni dan

8:00: Ogled Galerije likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki že skoraj 40 let nudi zavetje številnim samorastniškim umetniškim delom, ki so nastajala na Mednarodnih taborih likovnih samorastnikov. Je edina zbirka naivne – samorastniške umetnosti v Sloveniji in ena pomembnejših v svetu, v svoji zbirki pa ima že več kot 1000 del. Žive barve in skulpture stalne razstave ter občasnih dodatnih razstav pričarajo prijetno doživetje za vsakogar.

9:00: Kavica pri Šeligu / Opari / Dedu / Homu / Gostilni Pavlin / Slaščičarni in kavarni Julija / Evropi / Red Staru / Moto baru / Pri Botričku.

10:00: Sprehod ob Temenici od gasilskega doma na Ponikvah do ponorov in nazaj.

11:00: Ogled drugega izvira Temenice pod spodmolom v Zijalu.

12:00: Kosilo Pr´ Lubčku v Dobrniču / Hotelu Opara / Galaksiji / Vili Rakar / Gostilni Meglič / Gostilni Šeligo / Gostilni Pavlin / Gostilni Kavšek.

14:00: Ogled Baragove rojstne hiše v Mali vasi, v kateri sta urejeni dve spominski sobi, en prostor je urejen s pohištvom iz takratnega časa, drugi pa z muzejsko postavitvijo predmetov in z označenimi postajami njegovega življenja v Kanadi in ZDA, kjer je pisal knjige za severnoameriške Indijance.

15:00: Doživetje v muzeju na prostem – na Jurjevi domačiji na Občinah, s kratko razlago upravljalke Alenke Lamovšek o razvoju domačije in življenju na njej v preteklosti. 

16:00: Ogled BOV 3 pri spomeniku na Medvedjeku. 

16:30: Ogled vinske kleti Kozlevčar in degustacija vin.

17:30: Športni večer na Viti z večernim cateringom.

 Izlet v Trebanjskih vinskih goricah »Gremo po rob´!«

Tako pravimo, kadar gremo po vinskih goricah. Kadar hodimo podnevi, se ustavimo kjer so odprta vrata ali, če je kje kakšna živa duša. Zvečer pa gledamo, kje je še kakšna luč. Nad gostoljubnostjo lastnikov zidanic boste presenečeni. Pripravljen imamo program nekajurnega potepanja po Trebanjskih vinskih goricah, kjer se združuje prijetno s koristnim. Ponavadi se dobimo v gostilni Meglič na koncu Trebnjega, tako da skupaj začnemo popotovanje. Pot nas vodi skozi Nemško vas in Lukovka do vinske gorice Skrovnica, kjer se že prileže kozarček rujnega. Pogled nam seže do Trdinovega vrha in kočevskega hribovja. Pot nadaljujemo do zidanice Zupančič v Gradišču, kjer nam z veseljem pokažejo polno zidanico starega vinogradniškega in ostalega orodja. Nato se odpravimo do kapele Sv. Jožefa na Gradišču, kjer nam ključar razodene zgodovino kapele in domačinov. Poleg je tudi »CVIČKOVA BRAJDA« kjer so posajene trte iz katerih se pridela cviček, vključno z najstarejšo trto modre kavčine iz Lenta. Zraven je piknik »plac«, kjer lahko tudi balinate. Zanimiva je tudi skulptura Sv. Jožefa v naravni velikosti.  Na poti proti Lanšprežu se seveda ustavimo še v kakšni zidanici ali hramu. Ko prispemo do kapele Petra Pavla Glavarja, nam prijazni čebelar ob degustaciji medenih izdelkov razkrije zanimivosti graščine. Zaključek poti je v gostilni Meglič, lahko pa tudi v katerih izmed zidanic ali hramu s harmoniko  ali brez. Hrano prilagodimo času, skupini, terminu, tako da je odveč skrb, da bi hodili lačni in žejni po Trebanjskih vinskih goricah.

Dodatne informacije na telefonski številki 041 648 631 Martin Meglič ali na elektronski pošti gostilna.meglic@siol.net.

Turistični program se prilagodi željam in zahtevam posamezne skupine.

 

Več informacij in ponudbe na TIC Trebnje na telefonski številki 07 34 81 128 ali elektronskem naslovu tic@trebnje.si.