Predlogi izletov

Skrivnosti pokrajine ob Temenici 

8:00: Ogled Galerije likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki že skoraj 40 let nudi zavetje številnim samorastniškim umetniškim delom, ki so nastajala na Mednarodnih taborih likovnih samorastnikov. Je edina zbirka naivne – samorastniške umetnosti v Sloveniji in ena pomembnejših v svetu, v svoji zbirki pa ima že več kot 1000 del. Žive barve in skulpture stalne razstave ter občasnih dodatnih razstav pričarajo prijetno doživetje za vsakogar. 

9:30: Obisk sadjarske kmetije Uhan.

10:30: Osvežitev v Gostilni Meglič / Pri Botričku / Galaksiji / Vili Rakar / Gostilni Šeligo / Hotelu Opara / Gostilni Pavlin / Evropi / Red Staru / Moto baru / Slaščičarni in kavarni Julija / Homu.

11:30 Razgledna točka ob obeležju 15. poldnevnika in planinskem domu s čudovitim razgledom na bližnje vinorodne gorice, gričke posejane s cerkvicami, na Posavski Triglav, ob lepem vremenu pa tudi na Kamniško Savinjske in Julijske Alpe s Triglavom.

12:00: Ogled cerkve svetega Jurija v Dobrniču z Baragovim spomenikom in s krstnim kamnom, pri katerem sta bila krščena Friderik Baraga in Alojzij Šuštar s kratko razlago o življenju obeh in ogled spominske sobe 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze.

13:00: Kosilo Pr' Lubčku.

15:00: Ogled Baragove rojstne hiše v Mali vasi, v kateri sta urejeni dve spominski sobi, en prostor je urejen s pohištvom iz takratnega časa, drugi pa z muzejsko postavitvijo predmetov in z označenimi postajami njegovega življenja v Kanadi in ZDA, kjer je pisal knjige za severnoameriške Indijance. 

16:00: Doživetje v muzeju na prostem – na Jurjevi domačiji na Občinah, s kratko razlago upravljalca Uroša Primca o razvoju domačije in življenju na njej v preteklosti. 

17:00: Ogled romarske cerkve Matere božje na Zaplazu in sprehod po krajši poti Zaplaških stezic s postankom pri Marijinem studencu. 

19:00: Večerja pod toplarjem Florijanom.

  

Pridih lokalnosti

9:00: Ogled romarske cerkve Matere božje na Zaplazu. 

10:00: Ogled sadne sušilnice v Razborah in pokušina suhega sadja.

11:00: Ogled Vinske kleti Kresal in pokušina domačih dobrot.

12:00: Kratek sprehod okoli jezera na Blatu ter ogled etnološkega muzeja pod Toplarjem Florijanom.

13:30: Kosilo v Megličevi zidanici / Gostilni Meglič / Galaksiji / Vili Rakar / Gostilni Šeligo / Hotelu Opara / Gostilni Pavlin / pod Toplarjem Florijanom / Gostilni Kavšek.

15:30: Razgledna točka ob obeležju 15. poldnevnika in planinskem domu s čudovitim razgledom na bližnje vinorodne gorice, gričke posejane s cerkvicami, na Posavski Triglav, ob lepem vremenu pa tudi na Kamniško Savinjske in Julijske Alpe s Triglavom.

16:30: Doživetje v muzeju na prostem – na Jurjevi domačiji na Občinah, s kratko razlago upravljalke Alenke Lamovšek o razvoju domačije in življenju na njej v preteklosti.

17:30: Ogled kmetije Vidmar v Gombišču in vožnja s konjsko vprego.

19:30: Večerja Pr' Hladet / v Hotelu Opara / Gostilni Ravnikar, Gostilni Tončkov dom / Gostilni Šeligo / Vili Rakar / Gostilni Meglič / Galaksiji Trebnje / Turistični kmetiji Obolnar / Gostilni Kavšek.

 

Športno – kulturni dan

8:00: Ogled Galerije likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki že skoraj 40 let nudi zavetje številnim samorastniškim umetniškim delom, ki so nastajala na Mednarodnih taborih likovnih samorastnikov. Je edina zbirka naivne – samorastniške umetnosti v Sloveniji in ena pomembnejših v svetu, v svoji zbirki pa ima že več kot 1000 del. Žive barve in skulpture stalne razstave ter občasnih dodatnih razstav pričarajo prijetno doživetje za vsakogar.

9:00: Kavica pri Šeligu / Opari / Dedu / Homu / Gostilni Pavlin / Slaščičarni in kavarni Julija / Evropi / Red Staru / Moto baru / Pri Botričku.

10:00: Sprehod ob Temenici od gasilskega doma na Ponikvah do ponorov in nazaj.

11:00: Ogled drugega izvira Temenice pod spodmolom v Zijalu.

12:00: Kosilo Pr´ Lubčku v Dobrniču / Hotelu Opara / Galaksiji / Vili Rakar / Gostilni Meglič / Gostilni Šeligo / Gostilni Pavlin / Gostilni Kavšek.

14:00: Ogled Baragove rojstne hiše v Mali vasi, v kateri sta urejeni dve spominski sobi, en prostor je urejen s pohištvom iz takratnega časa, drugi pa z muzejsko postavitvijo predmetov in z označenimi postajami njegovega življenja v Kanadi in ZDA, kjer je pisal knjige za severnoameriške Indijance.

15:00: Doživetje v muzeju na prostem – na Jurjevi domačiji na Občinah, s kratko razlago upravljalke Alenke Lamovšek o razvoju domačije in življenju na njej v preteklosti. 

16:00: Ogled BOV 3 pri spomeniku na Medvedjeku. 

16:30: Ogled vinske kleti Kozlevčar in degustacija vin.

17:30: Športni večer na Viti z večernim cateringom.

 

Turistični program se prilagodi željam in zahtevam posamezne skupine.

 

Več informacij in ponudbe na TIC Trebnje: 07 34 81 128 ali tic@trebnje.si.