15. poldnevnik

OBELEŽJE 15. POLDNEVNIKA

15. poldnevnik je za naše okolje pomemben z več vidikov, tako s strokovno-izobraževalnega oz. geografsko-geodetskega kot tudi s turistično-promocijskega vidika. ''Slovenski greenwich'' je obeležen na Vrhtrebnjem. V naselju, ki je oddaljeno slabo uro počasne hoje iz mesta Trebnje in je priljubljena izletniška in razgledna točka.

Ali ste vedeli? Poldnevniki ali meridiani so navidezni polkrogi, ki povezujejo severni in južni tečaj in vse kraje, kjer sonce istočasno vzhaja, doseže poldan in zahaja. Mreža poldnevnikov je zaradi rotacije Zemlje okoli lastne osi izredno pomembna pri določanju datumske meje in časovnih pasov na Zemlji. Vsi kraji znotraj posameznega pasu imajo čas, ki se za eno uro razlikujejo od časa v sosednjem pasu. Kraji znotraj enega časovnega pasa se ravnajo po času poldnevnika, ki poteka natanko po njegovi sredini.

Obeležje predstavlja kamnita miza s sončno uro,  bronastim reliefom Slovenije, na katerem so prikazani pomembnejši kraji v državi, višji vrhovi in potek 15. poldnevnika preko slovenskega ozemlja ter informativna tabla z osnovnimi informacijami o 15. poldnevniku.

Del obeležja sestavlja tudi pano z barvnim zračnim posnetkom občine Trebnje, občine Mirna, občine Šentrupert in občine Mokronog- Trebelno.

Ob regionalni cesti na vstopu v Trebnje je postavljena velika tabla, ki poleg označbe 15. poldnevnika na digitalnem displeju kaže točen srednjeevropski čas.