Marijino romarsko svetišče na Zaplazu

ROMARSKO SVETIŠČE MATERE BOŽJE NA ZAPLAZU

Marijino romarsko svetišče na Zaplazu pri Čatežu je najbolj znamenita božja pot na Dolenjskem. Čeprav ni jasno, kdaj so se začela romanja, je znano, da je prva kapelica z zvonikom stala okrog leta 1800. Kapelica je bila večkrat obnovljena in popravljana, romarji pa so se vsako leto vračali.

Leta 1848 je bila dokončno postavljena prva, prava cerkev. Sedanja cerkev je že tretja na tem mestu. V obdobju do druge svetovne vojne je bila Zaplaška božja pot zelo obiskana. Romarji so prihajali peš tudi iz Bele krajine, Štajerske in Hrvaške. Med vojno je bila cerkev zelo poškodovana, po vojni pa je romarsko dogajanje precej usahnilo. Cerkev je bila posvečena leta 1917.

Leta 2008 je novoustanovljena škofija Novo mesto Zaplaz izbrala za osrednje škofijsko romarsko svetišče in s tem dala romarski cerkvi nov zagon. Od takrat svetišče obišče več kot 20 000 romarjev letno. Od ostalih cerkva v okolici jo ločita zvonika, ki se mogočno dvigata v višave in sta njen najbolj prepoznaven del.

Notranjost cerkve se ponaša s prostorno, višinsko poudarjeno ladjo, prekrito z dvobarvnim lesenim stropom in izjemnimi oltarji.

Osrednji oltar prikazuje Marijo z Jezusom, obdano z oblaki, žarki in množico angelov.

Stranski oltar v levem delu cerkve (nekdanji glavni oltar prvotne romarske cerkve) predstavlja romarska podoba Marije.

Na desnem delu cerkve stoji marmornati oltar v katerem so shranjeni posmrtni ostanki blaženega Alojzija Grozdeta. Grozdetov oltar zaključi mozaik patra Marka Rupnika, ki prikazuje prizor nebeškega Jeruzalema z Jezusom in Marijo ter Alojzijem Grozdetom. 

Na Zaplazu ne spreglejte še:

  • Zaplaške stezice,
  • Marijin studenec,
  • Spravni spomenik Resnica in sočutje.

KONTAKT:
Župnijski urad Čatež – Zaplaz
Čatež 17
8212 Velika Loka
07 3489 014 
zaplaz@siol.net
www. Zaplaz.si