BARAGOVA POHODNA POT IN BARAGOVA REZINA

Baragova pohodna pot
Baragova pohodna pot je že poldrugo desetletje priljubljena med pohodniki. Večji del poti se odvija po prijetni gozdni ali travnati pokrajini, celotna krožna pot pa je dolga 18 km. Pot po Baragovi življenjski poti se začenja v Trebnjem pred župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja, kjer je tudi  Baragov kip. Nadaljuje se v Malo vas in mimo Knežje vasi v Dobrnič ter se preko Grmade in Vrhtrebnjega vrača v Trebnje. Vsebuje tri življenjske postaje Friderika Barage: Trebnje, Malo vas in Dobrnič ter se dopolnjuje s kvalitetno ostalo ponudbo v tem prostoru. Organiziran pohod je konec junija v okviru spominskega dneva občine Trebnje - Baragovega dneva. 

Baragova pohodna pot_opis in zemljevid

 

Baragova rezina

V slaščici se prepletata tradiciji, ki ju ločuje ocean. Namenili smo ji maline, ki so jih Baragu ljubi Indijanci nabirali že dolgo pred prihodom Evropejcev - ter slast grozdja, katere trta daje Baragu rodnim dolenjskim gričem prepoznavnost, delo in veselje. V Baragovo rezino smo dodali rozine – kot presenečenja, ki so Barago prepričala, da je na pravi poti ob spajanju omenjenih tradicij, ter čokoladni mousse, kot tisto nekaj več, ki spodbudi ponos ob imenu znamenitega rojaka zaradi njegovih del in slovesa – predvsem 'čez lužo', kjer imajo ob Michigenskem jezeru celotno okrožje Baraga, Baragovo deželo in bolnišnico.
Osnova slaščice je nenavadno zanimiva – čokoladni biskvit, kot osnova na temni podlagi in podoba črnega talarja, ki si ga je oblekel Friderika Baraga, ko je stopil na pot bogoslovja. Obarvali smo jo rdeče – v barvi ogrinjala, ki si ga je nadel kot škof, ter dodali ščepec edinstvenosti sladke čipke (duh blaženosti), ki bo krasila končno podobo Baragove rezine.
Slaščica je na voljo v hotel Opara (Goliev trg 3, Trebnje).
Baragova rezina