Kmečka, rokodelska in eko tržnica

Društvo za razvoj in oživitev Trebnjega, DROT organizira Kmečko in rokodelsko tržnico že od leta 2003. Naša trebanjska matineja "Podeželje v mestu" je postala stalnica sobotnega dopoldneva. Zraven zvestih strank iz Trebnjega in okolice, tržnico obišče tudi veliko naključnih mimoidočih in skupine turistov. Letno beležimo že 15.000 kupcev. Lokacijo v mestnem parku smo izbrali, ker želimo z organizacijo tudi oživljati mestno jedro in mu dati kvalitetno vsebino. Projekt se izvaja s pomočjo Občine Trebnje.

Naš cilj je dosežen; podeželje je prišlo v mesto! Spodbujamo lokalne pridelovalce in predelovalce k registraciji dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, omogočamo organizirano obliko prodaje in promocije, kmetovalcem, rokodelcem in drugim ponudnikom povemo, da so njihovi izdelki in pridelki vredni in vedno bolj cenjeni. Vsak nakup na kmečki tržnici pomeni neposredno podporo našemu podeželju, saj je v sodobnem svetu velikokrat večji problem prodati kot pridelati ali izdelati. Hkrati pa lokalnemu prebivalstvu zagotavljamo domačo, zdravo pridelano hrano in prijeten sobotni ritual.

DROT vsa ta leta poudarja pomembnost zdrave prehrane, ohranjanja kulturne in etnološke dediščine. Predvsem pa ekologije. In to, da kupujemo domače pomeni, da ne le da se prehranjujemo z zdravo in svežo hrano, temveč tudi, da smo ekološko osveščeni, saj KRAJEVNA RABA KRAJEVNIH VIROV pomeni, da smo se izognili vsem transportom in posledično onesnaževanju našega okolja.