Ribištvo

Ribnik Blato se nahaja v vasi Blato pri Trebnjem in je nastal po sanaciji glinokopa propadle industrije keramičnih ploščic iz Račjega sela. Ni zaman stari rek »blato je zlato«. Ribiči in vaščani vasi Blato so vrnili življenje v »blata« - tako pravijo domačini temu mirnemu delu vasi.

Riibnik spada v ribolovni revir Ribiške družine Novo mesto, na spletni strani Ribiške karte pa o njem najdemo sledeč opis: Ribnik Blato je v idiličnem okolju dolenjskih gričev, nedaleč od Trebnjega. Ribnik obsega 1,2 ha, v njem pa so različne ciprinidne vrste: največ je krapov, sledijo jim linji, ploščiči in smuči. Ribnik in njegova okolica sta izredno lepo urejena, za kar vzorno skrbijo ribiči – člani Ribiške družine Novo mesto, kar pomeni, da na njem ribiči ne bodo uživali le v dobrem ribolovu, ampak tudi v lepi naravi in urejeni okolici.

MOŽNOST RIBOLOVA amur, klen, krap, linj, ostriž, ploščič, rdečeoka, rdečeperka, zelenika

VRSTA RIBOLOVA beličarjenje, talni ribolov, vijačenje

DOVOLJENE VABE kompostni črv, kostni črv, umetne vabe, vabe rastlinskega izvora, vabe živalskega izvora

TIP VODE stoječa

V neposredni bližini ribnika Blato stoji tudi star toplar, Toplar Florijan, kjer vas lahko po predhodnem naročilu postrežejo z domačo hrano, poskrbijo za vašo rekreacijo, mirne sprehode ob jezeru, ogledate si lahko manjši etnološki muzej pod starim topler kozolcem in še in še … Sprejemajo tako skupine kot tudi rezervacije za poroke, razna družabna srečanja, praznovanja in podobne prireditve.