Arheološki, arhitekturni in tehnični spomeniki

Obeležje 15. poldnevnika
Skozi Trebnje poteka 15. poldnevnik, ki je obeležen z veliko tablo ob vhodu v Trebnje z zahodne strani z radijsko vodeno uro, ki kaže točen srednjeevropski čas.  Poleg table in ure je tudi informativna tabla z osnovnimi informacijami o 15. poldnevniku. Na razgledni točki nad Vrhtrebnjem pa je zgrajeno kamnito obeležje z bronastim reliefom Slovenije, na katerem so prikazani pomembnejši kraji v Sloveniji, višji vrhovi in potek 15. poldnevnika preko slovenskega ozemlja. 

Več...


Spomenik osamosvojitvenemu boju na Medvedjeku
 

Osamosvojitvenemu boju, ki se je bil leta 1991 in žrtvam le-tega je na Medvedjeku postavljen spomenik. Betonska tankovska ovira s spominsko ploščo obeležuje takratne dogodke, postavljena pa je bila leta 1993. Je del kulturne dediščine z evidenčno številko enote 10175. 

Poleg spominskega obeležja so ob 20-obletnici teh bojev, leta 2011, postavili BOV3 (bojno oklepno vozilo z oznako 3), ki bo odslej stalo na prizorišču bojev kot spomin in opomin na dogodke, ki so se dogajali konec junija 1991 na Medvedjeku. Razstavljen oklepnik je sodeloval v oboroženih spopadih na Medvedjeku in v Krakovskem gozdu.  

Več...


Toplar Florijan

Ob ribniku Blato v vasi Blato stoji toplar Florijan (kozolec dvojnik) iz leta 1902, pod svojo streho in v bližnji okolici pa so na ogled stara orodja, kakršna so uporabljali naši predniki. Namen etnološkega muzeja je tudi obuditev starih običajev in plesov, katere zavestno predstavljajo občasno gostujoče folklorne skupine. 

Več...